Teveel politici...

Op 7 februari 2016

"Er zijn teveel politici. Velen zouden niet slagen in de privésector, of toch niet in een job met een vergelijkbare loonschaal. Hugo Schiltz heeft me ooit gezegd dat het parlement voor de helft gevuld is met mensen die nergens anders evenveel zouden kunnen verdienen. Hij heeft gelijk." Als ‘onzen Bart’ zijn mening geeft, dan is het er niet naast. Zelden neemt hij een blad voor de mond. Maar meestal heeft hij een punt en dus gingen wij onze schepen Jan leus maar weer eens aan de tand voelen.

Zijn er teveel politici volgens jou? Dat zou kunnen. Bart De Wever heeft het voornamelijk over de kamer en de deelstaatparlementen maar ook op gemeentelijk niveau zal het vroeg of laat met minder moeten. Ik ken er in elk geval een paar die mogen verdwijnen (lacht). En waarschijnlijk zijn er die mij graag zien verdwijnen.

Welke zijn er dan overbodig? Daar kan ik natuurlijk niet op antwoorden. Het is trouwens niet aan mij om daarover te oordelen. Je moet wel weten dat een schepen of burgemeester geen vrijwilligerswerk doet. De maatschappij - de inwoners dus- betaalt ons om goed werk te leveren. Daar mag best kritisch naar gekeken worden.

Hoe goed wordt jij dan betaald? Op mijn loonbriefje van de gemeente Heers staat een bruto wedde van 2.416 euro. In mijn specifieke geval gaat hiervan ongeveer de helft direct of via mijn personenbelasting naar vadertje staat. Ik heb immers nog een andere full-time job. Van de overgebleven 1.200 draag ik 223 euro af aan onze lokale N-VA-afdeling. Ik denk dat ik zo’n 1.000 euro per maand over houd.

Is dat teveel of te weinig? Ik heb het nog niet omgerekend naar een loon per uur maar ik hoop dat ik ‘verdien’ wat ik betaald krijg. Eerlijk gezegd wil ik er niet teveel over nadenken. Wie alleen voor het geld in de gemeentepolitiek zit is een gevaar voor de inwoners. En  laat ons niet flauw doen. Niet iedereen werkt even hard hé. Al denken we altijd van onszelf dat we harder werken dan de rest.

Je doet het dus niet voor het geld. Waarom doe je het dan wel? Uit idealisme wellicht. Naïef idealisme misschien zelfs. De naasgierige snaat noemde mij Don Quichot, de man die tegen windmolens vocht. Hij zat er waarschijnlijk pal op.

http://www.demorgen.be/binnenland/de-wever-halveer-het-aantal-politici-b...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is