N-VA Heers kiest voor STABILITEIT van de Heerse economie – VLDumont kiest resoluut voor koffie en taart

Op 20 december 2020, over deze onderwerpen: Lokale economie

We weten het allemaal, onze ondernemers vechten een bijna onmogelijke strijd om in de huidige crisis te overleven. De N-VA fractie beseft dat dit zwaar weegt en stelde op de openbare zitting van de gemeenteraad afgelopen maandag een relanceplan voor om de lokale ondernemers wat zuurstof te geven en ervoor te zorgen dat Heers weer floreert. Het principe is simpel en wordt onder meer in buurgemeente Wellen succesvol toegepast: Je koopt bijvoorbeeld een ‘Retailbon’ (handelaars), ‘Tafelbon’ (horeca) of ‘Toerismebon’ . Het bedrag van zo’n bon wordt automatisch verhoogd met 20%. Een bon van 100 euro is dan 120 euro waard, interessant dus voor de consument die gestimuleerd wordt om lokaal te kopen en te beleven. Deze injectie van 360.000 euro, die een belangrijke ondersteuning biedt aan onze ondernemers, kost de gemeente 60 000 euro. Een slim plan, zo vinden alle oppositiepartijen, want je genereert op die manier ook inkomsten van consumenten buiten de gemeente, en net dat maakt Heers sterk.

 

VLDumont laat handelaars in de steek

 

VLDumont laat de Heerse handelaar in de steek en kiest liever voor de aankoop van twaalf E-Books bij Mevr. Houbrechts uit Opheers (bekend van haar kruidenactiviteiten) voor een totaal bedrag van 50.820 Eur. Dit plan is ‘kiezen voor verlies’, want slechts een enkeling haalt er voordeel uit.

Mevr. Houbrechts zal de twaalf e-books maken. Elk e-book vertelt het verhaal van één van de Heerse dorpen: ingesproken verhalen, foto’s van het betreffende dorp, e.d.m. Mooi is de eerste indruk, maar de prijsopgave van Mevr. Houbrechts leert ons dat ze hiervoor nog niet over de know-how beschikt en eerst een opleiding gaat volgen. Die opleiding kost 200 euro per boek, dus in totaal 2.400 euro. Het is dus kunst verkopen, nog voor de kunst er is. Als letterlijke kers op de taart is er per boek 100 euro ingecalculeerd voor koffie en gebak voor gesprekken met dorpsbewoners. Een warm gebaar, maar 1.200 euro? Dure koffie en taart als je het ons vraagt.

 

‘UNIEKE ARTISTIEKE PRESTATIE’ – die eerst nog wordt aangeleerd

 

3.500 euro voor één e-book, in totaal dus 50.820 euro (inc. Btw) kost dit verhaal dat VLDumont aankoopt onder het mom: ‘aankoop unieke artistieke prestatie’. Een manier om de normale procedure die aanbesteding voorschrijft te omzeilen? Het voelt aan als de middelvinger opsteken naar de toekomst van de Heerse economie, naar de ondernemers bij wie het water reeds aan de lippen staat. Zeg nu zelf: ‘onaanvaardbaar’.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is