6 op 10 voor Heers en zijn financiën

Op 18 april 2012

Inkomsten: Met 1.600 opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn de grondlasten in Heers flink wat duurder dan de 1.340 opcentiemen in de gemiddelde Vlaamse gemeente. Ook de aanvullende personenbelasting ligt met 7,50% iets hoger dan het Vlaams gemiddelde van 7,20%. Die relatief hoge fiscale druk brengt Heers ruim 3 miljoen euro op.

Uitgaven: Een vijfde van de totale uitgaven ging in 2010 naar investingen. Ongeveer een kwart van het totaalbudget dient om de lonen van het gemeentepersoneel te betalen. De gemeentediensten tellen 48 voltijdse personeelsleden, 8 meer dan aan in 2006. Ook het OCMW zag zijn personeelsbestand aangroeien met 7 fulltime medewerkers. De toelage voor het OCMW is tussen 2006 en 2010 quasi verdubbeld.

Schuld: De gemeenteschuld bleef jarenlang status quo in Heers, maar is nu toch - zij het licht - aan het stijgen tot 7 miljoen euro. Omgerekend per inwoner staat Heers 1.009 euro in het krijt. Dat is niet weinig, maar toch nog steeds wat minder dan het Vlaams gemiddelde van 1.195 euro schuld per inwoner.

Conclusie: Heers heeft relatief hoge belastingen en ook het personeelskader is aan het groeien. De schuld verder afbouwen wordt daardoor een grote uitdaging.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is